Sten-Åke Sändh - Stenis Fotoblogg

Jag använder Fotosidans bloggar och portfolios i symbios främst för att det är ett bra och enkelt sätt att hålla ihop en fotorelaterad berättelses kontext och bilder på ett bra sätt. Portfolion i sig är inte optimal som jag ser det för att presentera själva berättelsen eller bakgrunden. Det är heller ingen naturlig plats att diskutera själva portfolions bilder. Jag hoppas att bloggformatet kan lösa det på ett bättre och mer naturligt sätt och jag hoppas att fler hittar till både berättelsernas bakgrunder och mina portfoliobilder via bloggarnas länkar. Eftersom jag tycker att all efterbehandling i RAW-konverterare i princip innebär en möjlighet till obegränsad förändring och att den inte kan verifieras utan en RAW-bild, så kan ni anse samtliga mina bilder som manipulerade. Mina bruntonade reprofotade dian är det absolut enligt Fotosidans definition och jag klonar gärna bort saker i mina bilder som jag inte vill ha där. Sten-Åke Sändh

En enda bild som jag fastnade för - på grund av ljuset

Translate into Google English:

Sten-Åke Sändh - Stenis Photoblog - The photo page (www-fotosidan-se.translate.goog)

Det är sällan jag tycker enskilda bilder fångar min uppmärksamhet i det här fullständiga dånande vattenfallet av bilder vi står under varje dag året om och det gäller både dessa och mina egna. Igår höll jag på att metadatasätta en del bilder jag tog för något år sedan och märkligt nog fastnade jag här.

Det är ingen märkvärdig bild alls utan ett rätt tråkigt och intetsägande stilleben.

Bilden är tagen inifrån ett rum i ett gammalt småbrukarhems huvudbyggnad i Hälsingland och det finns bara ett enda skäl till att jag tog den - Ljuset. Den är väldigt sparsamt efterbehandlad, för i mitt öga skulle det snarare skada än tillföra något om jag exv. tog fram mer av texturen i gardinerna eller lyfte skuggorna.

Inlagt 2023-01-15 14:32 | Läst 2376 ggr. | Permalink
Jättefin! Precis som du skriver, ändra inget!
Tack, det händer mig väldigt sällan då jag ju nästan aldrig gillar mina bilder rakt ur kameran.
Ljuset är allt, speciellt i denna bild. Efterbehandling måste ske med största försiktighet på en bild som denna.
Utsökt bild! Hälsningar/ Björn
Tack för positiva kommentarer. Jag kände en viss nästan andaktsfull stämning i det där huset som interiört var nästan som ett museum, där allt såg ut att ha lämnats någon gång i början på 1900-talet. Så var det ju också på många ställen och i många familjer för idag bor det kanske 1300 personer i närmaste lilla köping och från detta område emigrerade hela 1000 personer mellan 1850 och 1920 ca. Många i denna byggd har ju precis som min släkt många släktingar i USA.

Om ni är intresserade av det så skrev jag alldeles nyss en rätt omfattande bildberättelse med nära 25 bilder om skogsarbete, flottning och emigration kring Ljusnan i Hälsningland

https://www.fotosidan.se/blogs/stenisfotoblogg/halsingland-1-en-historia-kring-ljusnan.htm(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg